Sveriges största golfturneringar

Sverige har en stark golftradition och har arrangerat internationella storturneringar på världstourerna i många år. Svenska Golfförbundet startades 1904 som det sanktionerande organet för allt golfsport landet över.

Idag finns många vackra och välskötta golfbanor landet runt. Vi har en livlig golfkultur eftersom golf har blivit bredare för att inkludera många fler samhällsklasser. I Sverige hålls årligen stora tävlingar och evenemang för juniorer, seniorer och proffsp elare i alla åldrar. Låt oss korta titta närmare på dessa.

Nordea Tour och Future Series

Nordea Tour som anses vara en Sveriges mest prestigefyllda golfturneringar. Golfturneringen startades 1984 av olika arrangörsklubbar och sponsorer. Idag är banken Nordea huvudsponsor. Turneringen är uppdelad i två tourer; en för herrar och en för damer.

Future Series är en del av de olika förkvalsturneringar som finns inom Nordea Tour. Turneringerna spelas på Abbekås GK och uttagningsregler skiljer sig från andra tävlingar gällande “Wild card” och andra bestämmelser.

Scandinavian Masters

I Malmö går för närvarande Sveriges största golfturnering av stapeln, Scandinavian Masters eller Nordea Masters. Det är den enda turneringen på Europatouren som går av stapeln i Skandinavien. Prissumman är hiskliga 1.5 miljoner euro vilket ändå får ses som lågt i proffssammanhang i Europa. Genom åren har flera svenskar vunnit den åtråvärda titeln, bland dem spelare som Jesper Parnevik, Joakim Haeggman, Peter Hanson, Richard S. Johnson och allra senast (2011) Alexander Norén.

Skandia Tour

Skandia Tour är en prestigefylld juniorturnering som spelas av från åldrarna: 13-21 år. Tävlingen är uppdelad i fyra olika nivåer – Elit, Riks, Regional och Distrikt – och varje omgång tar mellan en till tre dagar att spela. Varje deltagare genomgår sex tävlingsomgångar på fyra olika tävlingsnivåerna där killar och tjejer tävlar gemensamt om platserna.